Jij kreeg een kind, of kinderen. En dat betekende dus het einde van een volledig rustgevende woonindeling waar je hoogstens twee keer per week met een stofdoekje en een blik en vegertje aan de schoonmaak moest. En zwaar dat je het had! Elke week een berg was. De WC en keuken, dat was nog zwaarder. Iedere avond wel 2 glazen, wat borden, wat bestek en 2 koffiekopjes afwassen. Koken, dat deed je niet echt want bestellen kostte ongeveer net zoveel als boodschappen doen. Je WC, dat kon dan nog wel om de dag. En de badkamer, dat stond echt netjes op je wekelijkse ToDo list. Doodmoe en afgepeigerd van een lange werkdag viel je op de bank. Je moest jezelf werkelijk waar de sportschool in duwen om nog wat energie op te doen, laat staan dat wijntje met je vriendinnen opdrinken. Maar ach, je had het er allemaal voor over. Sociale contacten en een goede conditie, dat was echt belangrijk.

EN TOEN. Toen kwam daar een kind in huis bij. Het begint met de box. Zo een groot ding waar je echt plaats voor moest maken. Maak dat maakte je niet uit, want het stond wel schattig. Een prachtig kleed erbij besteld, in de kleuren van de je gordijnen. Een neutraal beertje erin. Helemaal klaar voor je baby.

Je baby kwam, en jij was er klaar voor. Al die mooie kleertjes, zorgvuldig gewassen met sensitive wasmiddel, gestreken zelfs. Je kindje gewikkeld in een prachtig dekentje. En daar kwamen de eerste babykijkertjes. Met felgekleurd speelgoed, prachtige olifanten knuffels, gekleurde rompertjes met grappige teksten. Schoentjes, slingers, ballonnen. Muziek doosjes, houten puzzels, boekjes het kan niet op. En BAM. Zo zal het dus voor de rest van je leven zijn. Je verliest vanaf dan de grip.

Alles krijgt zn plekje. En tot een maand of 11 is het nog allemaal te overzien. Maar dan word je kindje 1 jaar. Al kruipend en lopend beweegt het zich door de wondere wereld. Weg mooie plant op de grond, dag leuke lamp op het tafeltje. Oe, kaarsjes, geen goed idee. Een kast zet je als snel voor de stopcontacten. De onderste planken worden speelgoedplanken en voor je het weet staat in je woonkamer zo een felgekleurd fisherprice keukentje, uiteraard vol met pannetjes, nepgroenten en fruit, lepeltjes, bordjes etcetera.

Maar dat kan je ook leuk maken, hoor ik je denken. Ja zeker, dat kan. Maar dan worden ze 2 en komt er een tafeltje met stoeltje bij. Het liefst nog een wigwam, want een tentje, dat is toch ook leuk? Hoe los je dat toch op? Kun je hier rustig ingroeien of pak je het meteen goed aan?

Je hebt zoveel dingen die je kan doen. Ik heb een regel van mijn ouders overgenomen, en ik denk toch echt dat het het beste werkt voor mij. Ik kan heel goed tegen troep overigens, misschien wel een beetje te goed zo nu en dan, maar ik houd niet van een slaapkamer in een woonkamer idee.

Speelgoed verdwijnt in de avond bij ons naar de slaapkamer. En geloof me, die slaapkamers staan bomvol en overdag dus ook de woonkamer. Maar als ik het laat liggen en aan de kant leg in de woonkamer, of er manden voor maak, hoekjes voor bouw etc, dan komt er alleen maar meer bij. Bij ons is het dus zo dat als de kids in bad gaan, ik de woonkamer doorcross en het speelgoed terugleg in de kamer waar het vandaan kwam.

In de woonkamer heb ik een kast met knutselspul, en een tafel met 2 stoeltjes. Daar zit niets meer aan, daar ligt niks meer op, dat is gewoon een tafeltje met 2 stoeltjes. Ik heb speelhoekjes geprobeerd, manden verzameld, verstopplekken gevonden maar niets is meer waard dan gewoon een woonkamer die in de avond lekker van mij is.

Nu nog de slaapkamers en al dat speelgoed. Want dat is wel een dingetje. het keukentje staat bij de jongste. Net als de 3 wandelwagens die ze heeft verzameld, van klein naar groot. Met alle poppen word gespeeld, en die poppen hebben een kast vol babykleding om aan te trekken. Maarja dat zijn kleertjes die niet weg mogen. Dan hebben we een poppenverschoontafel, een poppentent. Een poppenwieg, een poppenstapelbed. Poppen wc, poppen bad wat echt werkt, en poppenbadjes die gewoon gebruikt worden als poppenbedjes. Niets kan weg. Om gek van te worden.

Hoe doen jullie dat toch?

Nog even de keuzes en oplossingen op een rij;

  1. Je kiest voor een speelhoek in de woonkamer
  2. Je kiest voor een opruimmethode einde dag.
  3. Je kiest ervoor om te werken met manden en kasten in de woonkamer
  4. Er word niet gespeeld in de woonkamer alleen in de slaapkamer.

Welke methode je ook kiest. Succes. Ik begrijp je!

LFS

Claire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *