Vandaag, zondag 28 oktober, werden we wakker om h9. Een prachtige tijd, klopje op je schouder kids, want ze hebben uitgeslapen! Maar toen ik naar de kamer liep zag ik ineens dat het pas h8 was. In een flits wist ik het weer, OCH JA, de ZOMERTIJD IS INGEGAAN!

De klok is een uur verzet! Ieder jaar  word ik weer blij verrast wakker. In de zomer als het lekker warm is, kan ik best blij worden van dat uur vroeger opstaan. Vooral als je kids hebt die altijd vroeg wakker worden van een zonnetje wat in hun kamer wil schijnen net langs die verduisterende gordijntjes. Wat fijn dat je dan kan zeggen, kom er maar uit het is al 7 uur!

Maar natuurlijk houdt dat weer op en verplaatst onze bio klok zich al snel richting de wintertijd. Deze tijd. In zomertijd is het de tijd waarin je steeds een beetje achter de feiten aan lijkt te lopen. Rennen voor de schoolbel, net op tijd bij een klant, ineens is het etenstijd en heb je de aardappelen nog niet opstaan.. Dat is winter in de zomertijd. Maar nu is het zover. De tijd waarin het lijkt alsof je je niet hoeft te haasten is aangebroken!! Voor moeders die vanuit huis en op locatie werken zoals ik, is het echt heel even hemels.

De pret is uiteraard van korte duur, maar geniet er van zolang het kan! 

Hoe kan je hier als moeder nou zo lang mogelijk van genieten… 

In het eerste jaar van Sophie haar leven merkte ik een drama op. De klok verzetten. Omdat je echt als moeder geleerd word om op bepaalde VASTE tijden je kind eten en drinken te geven, te laten slapen en te wiegen, is het voor alle moeders best een dingetje. Want hoe ga je hier mee om?

Heb je jongere kids, dan zijn dit tips die je goed kan hanteren. Zijn je kinderen al extreem zelfstandig, dan ontvang ik graag jouw tips…

Mijn oudste kan klok lezen, mijn jongste niet.

Mijn tips;

TIP 1 Zet je wekker een uur vroeger. Ik bedoel, het is heerlijk dat we kunnen uitslapen, maar of je nou om 6 of om 7 uur opstaat, aankomende week ben je gewend jezelf nog het bed uit te slepen. En je kids ook. Dus hup eruit. Prachtig moment om eens samen te ontbijten aan ontbijttafels, of er een nieuw ritme in te brengen waar je normaal geen tijd voor leek te hebben. Nu heb je een uur speling! En in een uur kun je veel doen!

TIP 2 Heb je nog een klok in de woonkamer hangen die je met de hand moet verzetten, laat die dan lekker nog even op zomertijd staan. Klokjes op mobieltjes en computers kun je niet manipuleren, maar die grote belangrijke klok wel. Dat werkt puur psychologisch voor de kids, maar zelfs voor jou. Dat gevoel van, oh ik heb nog een uur is wel erg lekker om nog even vast te houden!

TIP 3 Bedtijd gaat een dingetje worden. Ik ben een moeder die thuis werkt, dus hier een tip voor de moeders die dat ook doen. Als je kind van school komt, of de creche, of klaar is met spelen, hou er dan de komende dagen rekening mee dat hun biologische klokje nog niet gelijk staat met de wintertijd op je smartphone. Rond 17 uur hebben ze honger als ze normaal om 18 uur eten. Trek je vooral niets aan van die nieuwe tijd, en zet ze om 17uur aan tafel. Start daarna je normale avondroutine. Bedtijd is bij ons 19.30. Dan ligt Lotje al te slapen, Sophie nog niet maar ligt wel in bed met een boekje. En dat blijven we mooi doen op zomertijd in de wintertijd. Lotje ligt dus om half 7 al te slapen, en sophie ligt dan in bed met een boekje. Ik houd dit wel een weekje vol, en daarna werk ik geleidelijk aan wat later naar bed. Net zolang het in wintertijd weer gelijk loopt op ´normaal´. Maar zeker de eerste week probeer ik er van te profiteren!

En omdat het nu toch echt wintertijd is, en we richting december feestmaand gaan met de kids, is het voor mij het seintje dat ik mijn huisje winterklaar maak! Meer hierover in een volgend blogje!

Geniet van de rust (hopelijk) na deze tips, en tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *